Radiofarmakon gyártása

Radiofarmakon gyártás a PET/CT vizsgálathoz

A PET betűszó a pozitronemissziós tomográfia rövidítése. A CT-vel kombinált PET berendezések számos indikációban ma az onkológiai képalkotó diagnosztika legjobbját jelentik.

Radiofarmakon gyártása A PET módszer lényege az, hogy különböző biológiailag aktív anyagokat (glükózt, aminosavakat, receptorligandokat, stb.) speciális pozitronsugárzó izotópokkal (11C, 18F, 13N, 15O) jelölnek, majd a jelölt anyagot (radiofarmakon)a betegbe juttatják, és a bejuttatott anyag eloszlását leképezik.

Az izotópos nyomjelzési technika kidolgozása és klinikai alkalmazása Hevesy György Nobel-díjas (1943) magyar tudós nevéhez fűződik.

A pozitronbomló izotópok előállítása ciklotronban (részecskegyorsítóban) történik. A PET-izotópok jellemzője, hogy fizikai felezési idejük nagyon rövid (2-110 perc), így alkalmazásuk a beteg számára alacsony sugárterheléssel jár.

Radiofarmakon gyártása A gyakorlatban leggyakrabban használt radiofarmakon a 18F-fluoro-dezoxiglükóz, röviden FDG, a fokozott glükóz-metabolzmusú szövetek sejtjeiben (rosszindulatú tumorok, limfociták, aktivált granulociták, agy és szívizom) halmozódik fel, majd ugyanabban a formában a vesén keresztül a vizeletben kiválasztódik (ellentétben a glükózzal).

A kiválasztás ütemére jellemző, hogy 90 perccel a beadást követően az injektált aktivitás közel 40%-a már általában távozott a szervezetből.

A szervezetbe juttatott jelzett anyag (pl. FDG) szöveti eloszlását a PET kamera segítségével lehet detektálni a pozitron-kibocsátást kísérő sugárzás észlelésén keresztül.

Központunk rendelkezik Budapest egyetlen ciklotronjával, amelynek segítségével biztosítjuk a napi PET/CT vizsgálatokhoz szükséges rövid felezésű idejű radioizotópot.

A nyomjelzéshez használt, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által törzskönyvezett radiofarmakonok szintézise intézményünk saját radiokémiai laboratóriumában, a "Good Manufacturing Practice" (GMP) kritériumok szerint történik.

Intézetünk kihasználva a ciklotron radiofarmakon gyártási kapacitását Magyarországon belül és külfödre is több helyre értékesít FDG-t.


Vizsgálataink
Ultrahang vizsgálatok

A vizsgálattal diagnosztizálható belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák, még a konkrét panaszok kialakulása előtt, ezért kiválóan alkalmas szűrővizsgálatként is. A vizsgálatokhoz szakorvosi beutaló nem szükséges. Részletek...

Mammográfiai vizsgálat

Központunkban digitális mammográfiai vizsgálatot végzünk, amely meghaladja a hagyományos mammográfiás vizsgálat hatékonyságát! Pozitív eredmény esetén, szövettani vizsgálat elvégzésére is van lehetőség a helyszínen. Részletek...

PET-CT

A PET-CT vizsgálattal tünetet még nem okozó kis méretű daganat is felismerhető, ezáltal lehetővé válik, hogy segítségével számos egyéb vizsgálat elkerülhető legyen. Részletek...

Cardio-CT

Központunkban működő egyik legmodernebb sokszeletes CT berendezés a milliméternél is vékonyabb szeletekben készít képeket a mozgó szívről. Részletek...

Tüdőszűrés CT-vel

Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálattal a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők. Részletek...

Legfrissebb híreink
Információk
Tanúsítványaink