Pokoli ellenfél - Egy városnyi ember életét követeli évente a rák

2015. február 04.

Ma, február 4-én van a rák elleni küzdelem világnapja, ez pedig alkalmat jelent, hogy mérlegeljük: hazai szinten hol is tart, és milyen költségeket emészt fel a rákgyógyítás.


Magyarországon évente az összes haláleset egynegyedéért a rákos megbetegedések felelősek. Az évi 30-33 ezer áldozat a lakosságszámhoz viszonyítva nem csak Európában, de világszinten is a legmagasabbnak számít. A leggyakoribb a tüdőrák, amely minden negyedik daganatos halálesetért felelős, ezt követi a vastagbél és a mell rákos megbetegedése – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Rák Világnapja alkalmából készült elemzéséből.


2013-ban Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) 6,3 százalékát, 1847,8 milliárd forintot fordítottak az országos egészségügyi alapból egészségügyi kiadásokra. Ez utóbbiból, 8,7 százalékot, mintegy 160 milliárd forintot költöttek onkológiai betegségek kezelésére, amely a GDP közel fél százalékát teszi ki. 2014-ben ezek a számok, az előrejelzések szerint, hozzávetőleg megegyeztek az előző évivel – olvasható ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataiból.

A fenti számokból is jól kitűnik, hogy a rákos megbetegedések milyen súllyal szerepelnek az egészségügyi kiadásokban, amellyel a Rák Világnapján érdemes számot vetni. Ha tovább bontjuk a rákos megbetegedésekre fordított kiadásokat, kiderül, hogy a legnagyobb részt, 43 százalékot fekvőbeteg ellátásra költenek. Azaz műtétre és egyéb kezelésekre. A második legnagyobb tétel a gyógyszer ártámogatás, 29 százalék és a tételes gyógyszerekre fordított kiadások, amely 13 százalékot tesz ki. Emellett diagnosztikára (CT/MR, PET-CT, PCR képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra), az onkológiai járóbeteg ellátásra fordított kiadások csak mintegy 6 százalékát fordítják Magyarországon.

Felmerül a kérdés, vajon hatékonyabb lenne-e pénzek elköltése, ha nagyobb összeget fordítanának a képalkotó és patológiai diagnosztikára- veti fel a kérdést Dr. Lengyel Zsolt a Pozitron-Diagnosztika Központ orvosigazgatója - ami a betegségek korábban történő felismerését és a kezelés gyorsabb és hatékonyabb voltát hozhatná magával. Egészségügyi ellátásszervezők világszerte rámutatnak a diagnosztikai ágak indokolatlan alulfinanszírozására és elhanyagolására, ami a terápiás kiadások nem kellően hatékony kihasználásához vezet. A diagnosztikára fordított anyagi erőforrások növelése a hatékonyság növelésén keresztül általában az összköltséget csökkentő hatással bír.Dr. Lengyel Zsolt elmondása szerint a képalkotó diagnosztikán belül a daganatos betegségek esetén kiemelkedő szerepe van a pozitronemissziós tomográfiának (PET) computertomográfiával (CT) kombinálva (PET/CT). Ezzel az eljárással idén már 17500 rosszindulatú daganatos beteg vizsgálatát finanszírozza az OEP, a tíz leggyakoribb tumorféleség esetén. Egy PET/CT-vizsgálat általában több, egymást követően elvégzett CT- vagy MR-vizsgálat által nyújtott információt képes helyettesíteni, illetve olyan kérdések válaszolhatók meg segítségével, amelyekre a hagyományos képalkotók nem adnak választ.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár adata szerint a járóbeteg ellátásban Magyarországon 194 intézmény foglalkozik a rákos betegekkel. Ebből 94 intézmény klinikai onkológiát végez, 12 helyen sugárterápiás és onkoradiológiai kezelést kapnak a betegek, és további 88 ellátó helyen klinikai onkológiai gondozást kapnak a rászorultak. A fekvőbeteg onkológiai ellátásban 30 egészségügyi centrum vesz részt 53 osztállyal és 1435 ággyal. Sugárterápiás és onkoradiológiai kezelés 12 egészségügyi centrumban 14 osztályon 411 ággyal áll a magyar egészségügy a fekvőbetegek rendelkezésére.

A CIG Pannónia Életbiztosító hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzése szerint Szekszárd teljes lakosságával megegyező, mintegy 30-33 ezer beteg veszti életét évente hazánkban rákos megbetegedés miatt. Az újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos megbetegedések száma az 50 ezret is meghaladja évente. A rákos betegségek okozta halálesetek lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon 20%-kal magasabb, mint az Európai Unió átlaga, egyben a legmagasabb Európában és globális szinten is. Az új megbetegedések aránya hazánkban ugyanakkor kis mértékben még az uniós átlagnál is kedvezőbb. A daganatos betegségek a férfiakra jelentenek nagyobb veszélyt: hazánkban annak az esélye, hogy egy férfi 75 éves korára meghal rákban 22%, a nők esetében ez 12%.

Magyarországon a leggyakoribb rákos megbetegedés a tüdőrák (az összes rákos megbetegedés 18%-a), míg az EU összesítésben ez a negyedik helyen áll (11,8%-kal). A második legelterjedtebb daganatos betegség itthon a vastagbélrák (17%), amely az Unióban a harmadik helyen áll (13%). Magyarországon harmadik helyre került a mellrák (10%), amely európai viszonylatban viszont a legtöbb problémát okozza (14%). Európai szinten és hazánkban is a tüdőrák felelős a legtöbb halálesetért, amit a vastagbélrák és a mellrák követ a halálokok között.

„Bár a rák genetikai eredetű betegség – közel 138 olyan gént ismerünk, melyek általában a daganatok kialakulásáért felelősek – a gének meghibásodásában az életmód és az abból fakadó negatív környezeti hatások is közrejátszhatnak” – mondta el dr. Schwab Richárd az Oncompass Medicine Információs Központ orvos igazgatója. Komoly rizikófaktort jelent például a dohányzás és a nagy légszennyezettség a tüdőrák kialakulására. Jól mutatja ezt, hogy hazánkban - ahol a lakosság 26%-a dohányzik - közel kétszer annyi ember halálát okozza ez a ráktípus, mint a szintén közel 10 millió lakosú Svédországban, ahol a felnőtt korú népesség alig 14%-a gyújt rá.

Érzékelhetően csökkenthető lenne hazánkban az életmód és szemléletmód-váltással a vastagbélrákos megbetegedések száma is, amelynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a helytelen, rostban szegény táplálkozás és a mozgáshiányos életvitel. A hatékony felismerésben pedig elsősorban az endoszkópos vizsgálat segíthetne, ám ezt a hazai társadalombiztosítás ma még nem finanszírozza. „Az elsősorban a nőket érintő emlőrák esetében inkább a genetikai hajlam, a családon belüli öröklés határozhatja meg a betegség kialakulását, de a 30 éven felül vállalt első gyermek szintén komoly rizikófaktort jelent” – hívja fel a figyelmet a szakember, kiemelve: a rákos megbetegedés időben való felismeréséhez elengedhetetlen testünk folyamatos vizsgálata, és a szűréseken való részvétel.

Megjelent: 2015.02.04-én
nepszava.hu 


Vizsgálataink
Ultrahang vizsgálatok

A vizsgálattal diagnosztizálható belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák, még a konkrét panaszok kialakulása előtt, ezért kiválóan alkalmas szűrővizsgálatként is. A vizsgálatokhoz szakorvosi beutaló nem szükséges. Részletek...

Mammográfiai vizsgálat

Központunkban digitális mammográfiai vizsgálatot végzünk, amely meghaladja a hagyományos mammográfiás vizsgálat hatékonyságát! Pozitív eredmény esetén, szövettani vizsgálat elvégzésére is van lehetőség a helyszínen. Részletek...

PET-CT

A PET-CT vizsgálattal tünetet még nem okozó kis méretű daganat is felismerhető, ezáltal lehetővé válik, hogy segítségével számos egyéb vizsgálat elkerülhető legyen. Részletek...

Cardio-CT

Központunkban működő egyik legmodernebb sokszeletes CT berendezés a milliméternél is vékonyabb szeletekben készít képeket a mozgó szívről. Részletek...

Tüdőszűrés CT-vel

Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálattal a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők. Részletek...

Legfrissebb híreink
Információk
Tanúsítványaink