Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang egy olyan kíméletes diagnosztikai eljárás, amely a páciens számára nem okoz semmilyen megterhelést, kellemetlenséget. A vizsgálattal diagnosztizálható belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák, még a konkrét panaszok kialakulása előtt, ezért kiválóan alkalmas szűrővizsgálatként is. A vizsgálatokhoz szakorvosi beutaló nem szükséges.

Központunkban az alábbi ultrahang vizsgálatokra van lehetőség:

 • Pajzsmirigy + nyaki lágyrész ultrahang vizsgálata
 • Nyaki erek duplex ultrahang vizsgálata
 • Has – kismedence ultrahang vizsgálata
 • Ízület ultrahang vizsgálata
 • Lágyrészek ultrahang vizsgálata
 • Here és scrotum ultrahang vizsgálata
 • Végtagi erek duplex ultrahang vizsgálata

 • Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

  Ajánlott szokatlan tünetek, mint az ok nélküli hízás, fogyás, hajhullás, fáradékonyság, alvászavar, hangulat változás, stb. esetén, melyek mögött a pajzsmirigy megbetegedése állhat.
  A vizsgálat során látható a pajzsmirigy nagysága, annak szerkezete, a benne lévő elváltozások, mint a göbök, ciszták, gyulladás jelei, esetleges daganatra utaló képlet.

  Nyaki erek duplex ultrahang vizsgálata

  A vizsgálat az erek állapotáról, azok átjárhatóságáról, a bennük lévő meszesedésekről ad képet. Nagy jelentősége van a trombózisok kimutatásában, a trombózis utáni állapot követésében.
  Ajánlott magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek szűrővizsgálataként is.

  Has – kismedencei ultrahang vizsgálat

  Hasi panaszok esetén célszerűen az első elvégzendő vizsgálat. Elsősorban a nem üreges szervek, mint a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék valamint a kismedencei szervek, húgyhólyag, prosztata, hölgyeknél a méh és a petefészkek vizsgálatában hatékony.
  A has és kismedencei ultrahang éhgyomorra történik. A páciens 6 órával a vizsgálat előtt már ne egyen. A kismedencei szervek pontos megítéléséhez telt húgyhólyagra van szükség, ezért a vizsgálat előtt szénsavmentes víz elfogyasztása javasolt.

  Ízületi ultrahang vizsgálat

  Sérülések vagy mozgásszervi betegségek esetén igen korai stádiumban felfedezhetők az elváltozások. A vizsgálattal kimutathatóak a részleges vagy teljes ín-, izom- és szalagsérülések, kóros folyadékgyülemek, bevérzések, ízületi szabadtestek, az ízület környéki meszesedések és gyulladások.

  Lágyrész ultrahang vizsgálat

  A lágyrész ultrahang vizsgálat során vizsgáljuk az emberi test viszonylag felszínesen elhelyezkedő lágyrészeit. Izmokat, zsírszöveteket, kötőszöveteket, nyirokcsomókat és a bőrhöz kapcsolódó felszíni részeket. A vizsgálat kiterjed a lágyéksérv vizsgálatára is, mely az esetlegesen szétnyílt hasfali izomrétegeken kitüremkedő bélkanyarulat vagy bélkacs kimutatását teszi lehetővé.


  Here és Scrotum ultrahang vizsgálata

  A here ultrahang vizsgálata során a hereállományt és a herezacskót vizsgáljuk. A vizsgálattal kimutathatók azok gyulladásai, daganatai, vérellátási zavarai. A mellékheréknél diagnosztizálhatók elváltozások, ciszták és gyulladások. A herezacskóknál kimutatható az esetleges folyadékgyülem, heresérv, heredaganat és visszértágulat.

  A vizsgálat menete

  Ultrahang vizsgálatokat hétfői és szerdai napokon, 9.00 és 11.00 óra között végzünk. Az ultrahang vizsgálat általában háton fekvő helyzetben történik. A szakorvos egy speciális vizsgáló fejjel és egy úgynevezett vízoldékony kontakt gél segítségével végzi a vizsgálatot az érintett területen.
  A vizsgálat során fontos, hogy a páciens mozdulatlanul feküdjön, de kövesse a vizsgáló orvos utasításait. A vizsgálat végén a gél egyszerűen letörölhető, sem a ruhán, sem a bőrön nem hagy nyomot.

  Az ultrahang leletet a vizsgálatot végző radiológus szakorvos a vizsgálat végeztével írásba foglalja, majd átadja a páciensnek.

  A bejelentkezéshez kérjük hívja Info-vonalunkat a 06 1 505-8888-as számon, vagy írjon levelet az info@pet.hu e-mail címre.

  Amennyiben kényelmesebb Önnek online is jelentkezhet vizsgálatainkra: Bejelentkezés, időpontkérés.

  Kapcsolódó dokumentumok

  Vizsgálataink
  Ultrahang vizsgálatok

  A vizsgálattal diagnosztizálható belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák, még a konkrét panaszok kialakulása előtt, ezért kiválóan alkalmas szűrővizsgálatként is. A vizsgálatokhoz szakorvosi beutaló nem szükséges. Részletek...

  Mammográfiai vizsgálat

  Központunkban digitális mammográfiai vizsgálatot végzünk, amely meghaladja a hagyományos mammográfiás vizsgálat hatékonyságát! Pozitív eredmény esetén, szövettani vizsgálat elvégzésére is van lehetőség a helyszínen. Részletek...

  PET-CT

  A PET-CT vizsgálattal tünetet még nem okozó kis méretű daganat is felismerhető, ezáltal lehetővé válik, hogy segítségével számos egyéb vizsgálat elkerülhető legyen. Részletek...

  Cardio-CT

  Központunkban működő egyik legmodernebb sokszeletes CT berendezés a milliméternél is vékonyabb szeletekben készít képeket a mozgó szívről. Részletek...

  Tüdőszűrés CT-vel

  Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálattal a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők. Részletek...

  Legfrissebb híreink
  Információk
  Tanúsítványaink