PET-CT

Mi is az a PET-CT vizsgálat?

A PET-CT vizsgálat a már széles körben elterjedt CT (computer tomográfia) vizsgálat és az utóbbi másfél évtizedben teret nyerő PET (pozitron emissziós tomográfia) eljárás ötvözéséből született. A módszernek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége.

Különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben a szervek anatómiáján (alaki elváltozásain) felül a szövetek anyagcseréjéről is információkat biztosít.

PET-CTMivel a daganatok kialakulása során az anyagcsere megváltozása jellemzően megelőzi az anatómiai elváltozásokat, így ezzel a módszerrel a rosszindulatú daganatos elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatóak, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal.


A PET-CT vizsgálattal a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válhat.Hogyan kell a PET-CT vizsgálatra készülni?

Étkezés
A vizsgálat előtt éhgyomri állapot, 6 órás éhezés szükséges, de a megfelelő hidráltságra törekedni kell (buborékmentes ásványvíz fogyasztása), mivel ez gyorsítja az FDG kiürülését a szervezetből. Ritkán, betegtől függően az izomtónus és a szorongás csökkentésére 0,25- 0,5 mg-os Frontin (alprazolam) tabletta adására lehet szükség, ezt követően 12 órán belül a vizsgált személy gépjárművet nem vezethet.

Szoptatás
A vizsgálatnak ellenjavallata nincs. A szoptatás nem zárja ki a vizsgálat elvégzését, de mindenféleképp javasolt 24 órával az injektálást követően az emlők kifejése, ezt követően a szoptatást folytatni lehet.

Törekedni kell arra, hogy a vércukor koncentráció a vizsgálat kezdetekor lehetőleg a referencia tartományban, de mindenképpen 8 mmol/l alatt legyen, ugyanis magasabb vércukorszint esetén a vizsgálatot, a megváltozott glükóz metabolizmus mintázat miatt, a nemzetközi irányelveknek megfelelően, nem végezzük el.

A PET-CT betegtájékoztató részletesen tartalmazz az információkat.

Cukorbetegség
Az antidiabetikumok és az inzulin adagolása is szokásos módon kell, hogy történjen, azonban inzulin beadása és a vizsgálat között legalább négy óra várakozás szükséges az inzulinhatás vizsgálat értékelhetőségét negatív módon befolyásoló hatásának elkerülésére. A metformin adagolását sem kell a kontrasztos CT vizsgálatnál megszokott módon felfüggeszteni, mivel a vizsgálat során nincs iv. kontrasztanyag használat, ilyen módon a metformin és kontrasztanyag együttadása következtében kialakuló nefropátia sem fenyeget. Munkatársaink a cukorbetegek vizsgálatát igyekeznek célszerűen a reggeli órákra időzíteni.

Veseelégtelenség a képek értékelését megnehezíti, de a vizsgálatot nem zárja ki. A beadott radiofarmakon (FDG) molárisan nagyon kis anyagmennyiséget jelent.

PET-CTFDG
Az intravénásan beadott FDG aktivitása általában 5-10 mCi (185-370 MBq) felnőttekben. A vizsgált személynek az FDG-injektálás időpontjától kezdve ingerszegény helyiségben kell pihennie. A képek felvétele általában 60-90 perccel a radiofarmakon beadása után kezdődik, és 15-30 percet vesz igénybe.

A vizsgálatot követően a páciens távozhat és napi tevékenységét folytathatja, de a kisgyermekekkel és terhes anyákkal való közvetlen testi kapcsolat (pl. együtt alvás) még 24 órán keresztül nem ajánlott.

Kapcsolódó dokumentumok

Vizsgálataink
Ultrahang vizsgálatok

A vizsgálattal diagnosztizálható belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák, még a konkrét panaszok kialakulása előtt, ezért kiválóan alkalmas szűrővizsgálatként is. A vizsgálatokhoz szakorvosi beutaló nem szükséges. Részletek...

Mammográfiai vizsgálat

Központunkban digitális mammográfiai vizsgálatot végzünk, amely meghaladja a hagyományos mammográfiás vizsgálat hatékonyságát! Pozitív eredmény esetén, szövettani vizsgálat elvégzésére is van lehetőség a helyszínen. Részletek...

PET-CT

A PET-CT vizsgálattal tünetet még nem okozó kis méretű daganat is felismerhető, ezáltal lehetővé válik, hogy segítségével számos egyéb vizsgálat elkerülhető legyen. Részletek...

Cardio-CT

Központunkban működő egyik legmodernebb sokszeletes CT berendezés a milliméternél is vékonyabb szeletekben készít képeket a mozgó szívről. Részletek...

Tüdőszűrés CT-vel

Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálattal a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők. Részletek...

Legfrissebb híreink
Információk
Tanúsítványaink