Immunterápia és PET/CT sympozium

2016. április 26.

Egy évvel ezelőtt indította útjára a Pozitron-Diagnosztika azt a szimpózium sorozatot, amely az egyes daganattípusok és a PET/CT-diagnosztika összefüggéseit dolgozza fel a téma meghatározó előadóival. Május elején nagy sikerű szakmai szimpóziumot szerveztünk az immunterápia és a PET/CT-diagnosztika együttműködéséről.

Több mint harminc kolléga jelent meg 2016. május 5-én a Pozitron-Diagnosztika előadótermében, hogy végighallgassa Liszkay Gabriella professzor asszony, Gálffy Gabriella és Lengyel Zsolt továbbképző előadásait az immunterápia és a PET/CT-diagnosztika közötti együttműködés legfrissebb szakmai eredményeiről.
A kifejezetten új, az onkológia egyre több ágát átjáró új terápiás modalitás, az immunterápia szerepe hónapról-hónapra erősödik. Az első előadásban prof. dr. Liszkay Gabriella, az Országos Onkológiai Intézet Onkodermatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa az előrehaladott melanoma immunterápiájáról beszélt.

Immunterápia és melanoma

Dr. Liszkay Gabriella kifejtette: az immunterápia különösen fontos szerepet játszik a melanoma kezelésében, ugyan évtizedeken keresztül nem létezett túlélést meghosszabbító immunterápia, dacára annak, hogy a tudomány a melanomát mindig is immunogén daganatnak tartotta, ennek ellenére az előrehaladott melanoma kezelésében immunterápia korábban gyakorlatilag nem létezett.
Egészen 2011-ig, amikor jelentős változás következett be: egyszerre két terápiás modalitás is megjelent a melanoma kezelésében: a célzott terápia és az immunterápia. Megjelent az ipilimumab és a vemurafenib terápia, ezt azóta kilenc további hatóanyag megjelenése követte, így ma már 11, az FDA által elfogadott terápia áll rendelkezésünkre a betegség kezelésében. A két modalitás közötti különbség lényege: a célzott terápiától azonnali hatás várható a melanoma regressziójában, az immunterápia pedig hosszan tartó hatást eredményez – azoknál a betegeknél, akik reagálnak rá.
Előadásában Liszkay professzor asszony áttekintette a népszerűbb immunterápiák hatásmechanizmusát és az Országos Onkológiai Intézetben megvalósult tucatnyi klinikai vizsgálat tapasztalatai alapján meghatározta, az optimális terápiához mennyi mindent kell elemezni.

A megfelelő terápia kialakításához figyelembe kell venni:
- BRAF státuszt
- Tumortömeget
- Érintett szervi lokalizáció számát
- A progresszió dinamikáját
- Agyi metasztázist
- ECOG státuszt
- LDH szintet
- Laboratóriumi leleteket
- Komorbiditásokat,
hogy a beteg számára leghasznosabb immunterápiát kiválaszthassuk.

Immunterápia és tüdőrák

Dr. Gálffy Gabriella, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense a tüdőrák immunterápiás kezelésének részleteibe avatta be a hallgatóságot. Kiderült, a tüdőrák célzott terápiás kezelésére 2005 óta van lehetőség, de immunterápiás kezelése csak az elmúlt évben vált lehetővé.
2014-ben közel 22 ezer tüdőrákos beteg élt Magyarországon, közöttük majdnem 5000 új beteg. Az új esetekben az adenokarcinoma részaránya 45%, laphámsejtes tüdőrák az esetek 25%-a, kissejtes tüdőrák az esetek 15%-a. Célzott terápiás kezelés 2005 óta, kizárólag adenokarcinomában áll rendelkezésre.
A tüdőrák terápiájának megértésében fontos elkülöníteni az egyes ráktípusokat, melyek két alaptípusa a dohányzással összefüggő és nem a dohányzással összefüggő karcinogenezis. A tapasztalatok alapján az adenokarcinoma jellemzően nem a dohányzással függ össze, a laphám és a kissejtes tüdőrák esetén a dohányzás és a daganat közötti összefüggés egyértelműen fennáll.
A docens asszony kitért az immun-onkológia jelentőségére is. Ahogy az immunrendszer hatásosan és hatékonyan küzd a szervezetet ért fertőzésekkel szemben; úgy immunfolyamatok részt vehetnek tumorellenes aktivitásokban is. A daganatok kifejleszthetik azt a mechanizmust, amelynek segítségével az immunrendszer nem ismeri fel őket. Az immun-onkológia a tumorkutatás olyan innovatív megközelítése, melynek középpontjában az a hosszú távú koncepció áll, hogyan lehet fokozni az immunválaszt a daganatok elleni küzdelemben.
A nagy áttörést az immun-onkológia dohányzással összefüggő karcinogenezisre vonatkozó terápiájának létrejötte jelenti, elsősorban azért, mert a tüdődaganatos kórképekben az immunterápia mellékhatás spektruma sokkal szűkebb, mint a kemoterápiáé.
Gálffy Gabriella előadása végén aláhúzta: a kezelések mellékhatás profilját minden esetben szem előtt kell tartani, ugyanis nem lehet hatékony a kezelés, ha a beteget a terápia mellékhatása miatt elveszítjük. A beteget és betegségét együtt kell kezelni. „Hiszen mi egy beteget kezelünk, és nem csak egy készítményt alkalmazunk.”

Immunterápia és PET/CT

Dr. Lengyel Zsolt záró előadásában a PET/CT-diagnosztikában betöltött korrekt helyét és szakmai szerepét mutatta be – az elmúlt évek Pozitron-Diagnosztikában összegyűlt tapasztalatai alapján. Mivel az immunterápia nem klasszikus citotoxikus terápia vagy sugárterápia, ezért a képalkotó diagnosztika is ezektől eltérő szerepet tölt be a terápia egyes szakaszaiban. Az immunterápia nem a daganatot célozza, hanem az immunrendszert modulálja, ezért az immunterápia során egyáltalán nem azokat a válaszokat látjuk képalkotó diagnosztikával, amit más esetekben.
Viszont az eddigi tapasztalatok és a nemzetközi evidenciák azt mutatják, hogy a PET/CT különösen hasznos az immunterápia sikerességének megítélésében. PET/CT-vel ugyanis már az első, terápia utáni vizsgálatnál fel tudjuk ismerni a mellékhatásokat. Az immunterápiával kezelt betegek diagnosztikájánál különösen fontos a klinikum és a diagnosztika együttműködése, a szakmai lehetőségek pontos ismerete, és az adott immunterápia diagnosztikájával kapcsolatban összegyűlt szakmai tapasztalatok.
A terápia pontos megítéléséhez a diagnosztikai partnernek ismernie kell a terápiás válaszok mintázatait, lehetőségeit, és ez alapján kell megítélni, valamint leírni a terápiás előrehaladást. Például az ért fontos a közvetlenül a terápia végén és legalább négy héttel később elvégzett PET/CT-vizsgálat, hogy a valódi progressziótól el tudjuk különíteni az egyes granulomaszerű reakciókat és a szerveknél megjelenő egyéb halmozásokat, valamint fel tudjuk ismerni a toxikus mellékhatásokat. A PET/CT-diagnosztika fejlődésével, új, speciális PET-nyomjelzők közeli jövőben történő megjelenésével pedig még szélesebb körben még szélesebb immunterápiás körben, még pontosabban lehet megítélni.
Lengyel Zsolt úgy vélte, az immunterápiák hatásának lemérésére egyértelműen a hibrid módszerek (PET/CT, PET/MR) preferálandók, és ennek oka nem a terápiás hatás minél korábban történő azonosítása, hanem a mellékhatások minél korábbi felismerésének lehetősége.

 


Vizsgálataink
Ultrahang vizsgálatok

A vizsgálattal diagnosztizálható belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák, még a konkrét panaszok kialakulása előtt, ezért kiválóan alkalmas szűrővizsgálatként is. A vizsgálatokhoz szakorvosi beutaló nem szükséges. Részletek...

Mammográfiai vizsgálat

Központunkban digitális mammográfiai vizsgálatot végzünk, amely meghaladja a hagyományos mammográfiás vizsgálat hatékonyságát! Pozitív eredmény esetén, szövettani vizsgálat elvégzésére is van lehetőség a helyszínen. Részletek...

PET-CT

A PET-CT vizsgálattal tünetet még nem okozó kis méretű daganat is felismerhető, ezáltal lehetővé válik, hogy segítségével számos egyéb vizsgálat elkerülhető legyen. Részletek...

Cardio-CT

Központunkban működő egyik legmodernebb sokszeletes CT berendezés a milliméternél is vékonyabb szeletekben készít képeket a mozgó szívről. Részletek...

Tüdőszűrés CT-vel

Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálattal a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők. Részletek...

Legfrissebb híreink
Információk
Tanúsítványaink